23 Mayıs 2016 Pazartesi

Giro 2016 3.Dinlenme Günü Raporu

Giro 2016'nın ikinci haftası sonucunda biraz da şaşırtıcı şekilde Kruijswijk fena olmayan bir farkla lider durumda.


1. Kruijswijk - LottoNL-Jumbo
2. Chaves - Orica-GreenEdge +2:12
3. Nibali - Astana +2:51
4. Valverde - Movistar +3:29
5. Majka - Tinkoff +4:38
6. Zakarin - Katusha +4:40

Steven Kruijswijk

28 yaşındaki Hollanda'lı Steven Kruijswijk profesyonel olarak sadece 2 yarış kazanmış. Tek genel klasman birinciliği de 2014'de Arctic Race of Norway'de. Geçen hafta Salı ve Cuma günkü etapları sessiz sedasız favorilerle birlikte kapadıktan sonra Cumartesi gününün kraliçe etabında Astana'nın ana grubu dağıtmasından sonra atak yaptı. Şanslıydı ki bu atağına favorilerden Esteban Chaves de katıldı. Birlikte çalışarak diğerlerini silkelediler ve Chaves etabı, Kruijswik de pembe mayoyu aldı.


Pazar günkü yokuş zamana karşı için yorulmuş olabilir mi diye düşünürken, çok iyi bir performansla bu etabın birinciliğini saliselerle kaçırdı, ama sonuçta 2 dakika farkla gayet avantajlı bir liderlik elde etmiş oldu.

Kalan 6 etapın 3 tanesi yokuş bitişli. Yine Salı günü yokuştan sonra 2 gün düz etaplar, ardından bu sefer Cuma-Cumartesi dublesi. Pazar günü serenomik düz etap olacağından onu saymıyorum. Henüz çok yarış var ve bugüne kadar çok kazanmayan Kruijswijk için bu tehlikeli gözükebilir. Gelgelelim büyük atak yaptığı Cumartesi günkü kraliçe etapta yorulması zamana karşı için dezavantaj olabilir mi derken "zamana karşıda daha çok zaman avantajı elde etmeyi düşünüyorum" demişti ve dediği çıktı. Tur öncesi takım raporunda "üçüncü hafta açılırım ben, öncesinde zaman kaybetmemek mühim" demiş. Bakalım bu dediği çıkacak mı? Çıkarsa nur topu gibi bir genel klasman yıldızımız olacak.

Kimler kaybetti?

Landa - Sky: Hastalanmasa şansı vardı, ama Salı günü turu bırakmak zorunda kaldı.
Uran - Cannondale: Giro'yu kazanmak için en iyi şansıydı ama olmadı. Özellikle zamana karşılarda büyük hayalkırıklığı yaşadı.
Valverde - Amador - Movistar: Sarper kanununa göre büyük turlarda iki kaptan olamıyor. Bence Amador kaptandır demeliydiler. Tabii bir de Amador'un son 2 etapta hasta olduğu da satır arasında açıklanmış.
Nibali - Astana: Aslında daha kaybetti denemeyebilir, en büyük favoriydi, ve 2:55 geride. Öndeki iki rakibi de bu işlerin piri değil. Yokuş zamana karşıda, biraz da zincirinin atmasıyla 2:10 geride gelmesi onu mahvetti.

Etaplar

Genel klasman kadar önemli ve hatta bazı takımlar için daha önemli olan şey de etap kazanmak.

Lotto-Soudal 4 (Greipel 3 sprint, Wellens kaçış)
Etixx-QuickStep 3 (Kittel 2 sprint, Brambilla kaçış)
Lampre-Merida 2 (Ulissi 2, geç kaçış)
Giant-Alpecin 1 (Dumoulin, zamana karşı)
LottoNL-Jumbo 1 (Roglic, zamana karşı)
Bardiani-CSF 1 (Ciccone, kaçış)
Sky 1 (Nieve, dağlık)
Orica-GreenEdge 1 (Chaves, dağlık)
Gazprom-RusVelo 1 (Foliforov, yokuş zamana karşı)

Puan Mücadelesi

Greipel, Kittel gibi babaların yanında, Ewans, Demare gibiler de turu terkedince, meydan bir avuç sprinter'e kaldı ve belli bir dominasyon olmadığı için açık gibi duruyor.


Niccolo - Trek-Segafredo 138
Ulissi - Lampre-Merida 112
Modolo - Lampre Merida 84
Oss - BMC 80
Trentin - Etixx-QuickStep 80

Kalan olası puanlar:
17. Etap: Ara ve finiş - 50 + 20
18. Etap: Ara ve finiş - 25 + 10
21. Etap: Ara ve finiş - 50 + 20



Elbette diğer dağlık etaplarda da ara kapı puanları var, ama hem kurallar gereği az, hem de dağ kaçışçıları yüzünden bu puanlar sprinterlara kalmaz.

Dağları Kralında Damieno Cunego 134 puanla en yakın rakibinin iki katı puanla lider durumda. Rotada bir sürü dağ ve bir sürü puan var. Birinci kategori tırmanışlarda 32, en yüksek zirve olan Cima Coppi'de 40 puan var.

19. Etap: Cima Coppi, 1.kategori finiş
20. Etap: 3 tane 1.kategori


Ben hiçbir yarışçının Cunego'yu geçebilecek kadar domine edebileceğini düşünmüyorum. Cunego da enayi değil ya, bu zirvelerden birkaçında kaçışta olacaktır.

Gelecek Etaplar

Bu haftada Kruijswijk'in patlama ihtimaline konsantre olacağız. 8 kişi ile devam eden takımı LottoNL-Jumbo'yu tanıyalım:


176 Roglic - Tırmanışçı, zamana karşıcı
175 Keizer - Allrounder
177 Tankink - Düz yol
178 Tjallingii - Düz yol
179 Van Emden - Düz yol, zamana karşıcı
174 Casteljins - Düz yol (diye tahmin etmekteyim, pek bilgi yok)
172 Battaglin - Puncheur

Sprinter Hofland yarışı bıraktı, zaten işe yaramazdı. Düz yol adamı çok, takımın pelotona liderlik etme ihtiyacı için işe yararlar. Ama dağlarda pek destek olamayacak bir takım var gibi duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder