16 Mayıs 2016 Pazartesi

Giro 2016 2.Dinlenme Günü Raporu

3 haftalık İtalya Bisiklet Turu'nda 1 hafta, 2 haftasonu ve toplamda 9 etap geride kaldı. Geçtiğimiz haftanın en önemli özelliği Pazar günkü 40 kmlik zamana karşıydı. O da geçildi, bundan sonra artık genel klasman için tamamen tırmanış desteği ve yetenekleri geçerli olacak.

İlk olarak genel klasman favorilerinin durumunu verelim. Objektif baktığımızda zaman farklarının öyle çok aşırı olmadığını söyleyebiliriz. (Koyular ağır favoriler, italikler ise sürprizler)

Brambilla - Etixx-QuickStep -0:53
Jungels - Etixx-QuickStep -0:52
Amador - Movistar -0:21 (Bu adam Movistar'ın lideri olmalı)
Kruijswijk - LottoNL-Jumbo -0:02
Nibali - Astana (Referans noktamız)
Valverde - Movistar +0:02
Dumoulin - Giant-Alpecin +0:05
Landa - Sky +0:25
Majka - Tinkoff +0:52
Zakarin - Katusha +1:16
Pozzovivo - AG2R La Mondiale +1:35
Chaves - Orica-GreenEdge +1:38
Uran - Cannondale +2:03
Hesjedal - Trek-Segafredo +2:38

Andrey Amador

Etixx-QuickStep ile Lotto-Soudal 3'er etap birinciği aldılar. İkisi de 2'şer birinciliği Alman sprinter'leri Kittel ve Greipel  ile alırken, birer birinciliği de kaçışçıları aldı)

Bu sene sonunda jubilesini yapacak olan Fabian Cancellara büyük bir şanssızlıkla hasta başladığı turda iki zamana karşıda da kendinden bekleneni veremedi ve Pazar günü itibariyle turu bıraktı.

Etixx-QuickStep 3 (Kittel 2 sprint, Brambilla kaçış)
Lotto-Soudal 3 (Greipel 2 sprint, Wellens kaçış)
Giant-Alpecin 1 (Dumoulin, zamana karşı)
Lampre-Merida 1 (Ulissi, geç kaçış)
LottoNL-Jumbo 1 (Roglic, zamana karşı)

Düz sprintleri domine eden Marcel Kittel, geçen haftaki zorlu sprintlerde önlerde kalamadı ve zamana karşı öncesi turu bıraktı. Öne gelemediği sprintleri alan Greipel liderliğe yerleşti.

Greipel - Lotto-Soudal 119
Demare - FDJ 91
Tjallingii - LottoNL-Jumbo 82
Nizzolo - Trek-Segafredo 78
Modolo - Lampre-Merida 56
Andre Greipel 7. etabı kazanırken

Dağların kralı mayosu için mücadeleyi uzun süre Nippo-Vini Fantini'den Damiano Cunego önde götürdü, ama Lotto-Soudal'dan Tim Wellens kazandığı etapla bu mayoyu da elde etti. Henüz puanlar minik olduğundan buraya aktarmaya gerek görmüyorum. Gelecek hafta şekil daha çok belli olur.

İkinci haftada bizi neler bekliyor?

Bence genel klasmancılar Salı günkü etabı gözlerine kestirmişlerdir. 219 km ile oldukça uzun bir etap, bitişe 16 km kala 1. kategoriden zirveye varılıyor, finişte ise 3. kategori tırmanış var. Ayrıca kendilerini bu etapta alabildiğine zorlayabilirler, çünkü sonraki iki etap oldukça düz.
10.Etap - Salı

Sprinterler Çarşamba ve Perşembe günkü etapları gözlerine kestirmişlerdir. Bu etaplarda da kazanamayanlar ve puan klasmanı umudu kalmayan sprinterler Cuma günü rahatlıkla turu terkedebilirler.

Cuma günkü etap tam kaçışlık. 170 kilometre, dağlık ama düz bitişli. Favoriler de idare edeceklerdir, çünkü haftasonu oldukça zorlu etaplar var.

Cumartesi etabı yokuşla bitmese bile kraliçe etap olarak adlandırılıyor. 210km ve iki tane 1. kategori yokuş var. İşin kötüsü, ertesi gün de 10 kilometrelik yokuş zamana karşı var. Zamana karşı var diye dinlenmeye imkan olmayacak, diğer yandan o ana kadar geride kalmış rakipler çılgınlık yapabilir, ve hatta kaçış grubundan bazıları genel klasmanı ciddi şekilde etkilecek farkları elde etme ihtimalinde olabilirler. Gelecek haftasonu pek plan yapmamak lazım.
14.Etap - Cumartesi

Bence zaman farkları pek önemli değilken yokuş desteği belirleyici olacaktır. Cumartesi-Pazar ikilemi için üst sıralarda ikişer kişisi olan Etixx-QuickStep ile Movistar'ın ekstra avantajı olduğunu düşünüyorum. Özellikle EQS Kittel'i öne çıkarırken çaktırmadan bir sürü yokuşçuyu da getirmiş, üstelik Kittel yükünden de kurtulmuş vaziyetteler. Movistar'da ise Valverde-Amador ikilisi var. Valvarde takımın ruhani lideri olsa da, etap kazanmaya genel klasman kazanmaktan daha aşina.

1 yorum: